30 Mart 2018 Cuma

                           3. DESTEK

DONANIM BİRİMLERİNİN KURULUM

   Bilgisayarla kullanıcı arasındaki iletişimden sorumlu olan işletim sistemleri, bu iletişimi sağlayabilmek için bilgisayarı oluşturan donanım birimlerini tanımak zorundadır. Her donanım birimi iĢletim sistemiyle tanışabilmek için bir kısım tanıtım dosyaları kullanır. Bu dosyalara sürücü (driver) dosyaları adı verilir. 
    Bazı sürücü dosyaları işletim sisteminde hâli hazırda bulunduğu için donanımı ayrıca tanıtmaya gerek kalmadan otomatik olarak tanınabilir. Ancak kimi donanımlar yanlarında kendilerini işletim sistemine tanıtacak sürücü CD’leri ile gelir. 

 İÇ DONANIM BİRİMLERİ

ANA KART

anakart ile ilgili görsel sonucu

   Denetim Masası->Sistem ve Güvenlik->Sistem->Aygıt yöneticisi komutlarıyla aygıt yöneticisi penceresine erişilir.
   Aygıt yöneticisi penceresinde bir aygıtın yanında sarı ünlem işareti varsa bu aygıt ile ilgili bir problem olduğunu belirtir. Ya yanlış bir sürücü yüklüdür ya ilgili aygıt için herhangi bir sürücü yüklenmemiştir ya da sürücü düzgün bir şekilde yüklenmemiştir. 
   Aygıt yöneticisinde yeşil renkli bir soru işareti "?" varsa bu aygıt için uyumlu bir sürücünün yüklü olduğunu ancak tüm işlevlerin kullanılamayabileceğini gösterir. Kırmızı "X" devre dışı bir aygıtı gösterir.
    Devre dışı bir aygıt, fiziksel olarak bilgisayarda bulunup kaynakları tüketen ancak korumalı mod sürücüsü yüklü olmayan bir aygıttır.
   Eğer doğru çalışmayan bir aygıt varsa sürücü güncelleştirme işlemi yapılarak sorun giderilebilir.        İşletim sisteminde güncelleştirme (update) sayesinde bilgisayarın temel parçaları ve güncelleştirilen (update) dosyaları otomatik olarak yükleyebiliriz.

EKRAN KARTI

ekran kartı ile ilgili görsel sonucu


* Sürücü CD’sinin otomatik çalışması
     Ekran kartının tanıtılmasında en kolay yöntem sürücü CD’sini otomatik olarak çalıştırmaktır. Sürücü CD’lerinin hemen hemen tamamında otomatik çalıştırma (autorun) özelliği mevcuttur.
     Sürücü CD’si bilgisayardaki herhangi bir CD/DVD ROM sürücüye takılır. Genellikle bu işlemden sonra sürücü yükleme programı otomatik olarak çalışır. Bu program kullanıcıya çeşitli seçenekler sunar. Kullanıcı bu seçeneklerde tercihlerini belirterek işlemi sürdürür. Böylece takılı olan ekran kartı en verimli şekilde çalıştırılabilir. 
* Sürücü CD’sini el ile çalıştırmak
 Denetim Masası->Donanım bölümüne gelerek yüklenecek sürücülerin güncelleştirilmesi seçilir. 
 Takılı olan CD’deki sürücüyü kendisi bularak dosyaları işletim sisteminin gerekli yerlerine yükler. * İşletim sisteminden sürücüleri görebilme Bilgisayara bağlı olan donanımların sürücülerini görebilmek için Denetim Masası- >Sistem Ve Güvenlik->Sistem->Aygıt Yöneticisi-> Görüntü Bağdaştırıcıları kısmına gelinir. Yüklü olan ekran kartını görmek için üzeri ya çift tıklanarak açılır ya da sol tarafında bulunan “+” işareti tıklanarak ekran kartı ve sürücü ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir.

SES KARTI

ses kartı ile ilgili görsel sonucu

* Sürücü CD’sinin otomatik çalışması 
    Günümüzde standart ses kartlarının tamamına yakını ana kart üzerinde tümleşik bir şekildedir. Ayrı kartlar şeklinde üretilenler ise genellikle profesyonel amaçlı hazırlanmık ses kartlarıdır.
    Ses kartının sürücüsünü otomatik olarak yüklemek için ana kartla birlikte verilen sürücü CD’si bilgisayardaki herhangi bir CD/DVD-ROM sürücüye yerleştirilir. Ekrana gelen ara yüzden ses kartı ile ilgili olan seçenek seçilir.
     Ses kartı ile ilgili olan seçenek seçildikten sonra yükleme sihirbazı çalışır ve donanıma ait sürücülerin yüklenmesine başlanır. İşletim sistemi için gerekli olan dosyalar ilgili klasörlere kopyalanır ve sürücünün yüklenmesi tamamlanır. 
* Sürücü CD’sini el ile çalıştırma 
    Sürücüleri elle yüklemek için Denetim Masası->Donanım komutu kullanılır. 
    Aygıt yöneticisinden yüklemek istediğimiz ses video oyun denetleyicileri bölümüne gelir ve ses kartın özelliklerini çalıştırırız. Sürücü kısmında “Sürücüyü güncelleştir” komutu verilir. 
  Yüklemek istediğimiz ses kartı sürücü yazılımı için “Bilgisayarımı tara” komutu seçilerek dosya yolu belirlenir ve sürücümüz yüklenir.

*İşletim sisteminden sürücüleri görebilme Bilgisayara bağlı olan donanımların sürücülerini görebilmek için Denetim Masası- >Sistem ve Güvenlik->Sistem->Aygıt Yöneticisi kısmına gelinir. Yüklü olan ses kartını görmek için üzeri ya çift tıklanarak açılır ya da sol tarafında bulunan “+” işareti tıklanarak ekran kartı ve sürücü ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir.

ETHERNET KARTI

ethernet kartı ile ilgili görsel sonucu


* Sürücü CD’sinin otomatik çalışması 
    Ses kartları günümüzde genellikle ana kart üzerinde tümleşik (onboard) şekilde gelmektedir. Bundan dolayı pek çok ses kartının sürücüleri ana kartla birlikte verilen CD içerisinde bulunmaktadır. 
   Ses kartını otomatik olarak tanıtmak için tümleşik bir kart kullanılıyorsa ana kart CD’si, ayrı bir kart kullanılıyorsa kartla birlikte verilen sürücü CD’si bilgisayarda bulunan herhangi CD/DVD-Rom sürücüye yerleştirilir. CD bilgisayara yerleştirildikten sonra otomatik olarak gelen ara yüzden ses kartı ile ilgili olan seçenek seçilip yükleme işlemine başlanır. 
Sürücü dosyaları gerekli oldukları klasörlere kopyalanır. 
* Sürücü CD’sini el ile çalıştırma 
 Denetim Masası->Donanım ve Ses seçilir, özelliklerine gelerek yüklenecek sürücülerin güncelleştirilmesi tıklanır. 
Takılı olan CD’deki sürücüyü kendisi bularak dosyaları, işletim sisteminin gerekli yerlerine yükler. 
* İşletim sisteminden sürücüleri görebilme Bilgisayara bağlı olan donanımların sürücülerini görebilmek için Denetim Masası- >Sistem ve Güvenlik->Sistem->Aygıt Yöneticisi -> Ses, Video ve Oyun Denetleyicileri kısmına gelinir. Yüklü olan ses kartını görmek için üzeri ya çift tıklanarak açılır ya da sol tarafında bulunan “+” işareti tıklanarak ekran kartı ve sürücü ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir.

DİĞER BİRİMLERİ

TV KARTI

TV kartı ile ilgili görsel sonucu



* Sürücü CD’sinin Otomatik Çalışması
     TV kartının tanıtılmasında en kolay yöntem sürücü CD’sini otomatik olarak çalıştırmaktır. Sürücü CD’lerinin hemen hemen tamamında otomatik çalıştırma (autorun) özelliği mevcuttur.
     Sürücü CD’si bilgisayardaki herhangi bir CD/DVD ROM sürücüye takılır. Genellikle bu işlemden sonra sürücü yükleme programı otomatik olarak çalışır.
 Bu program kullanıcıya çeşitli seçenekler sunar. Kullanıcı bu seçeneklerde tercihlerini belirterek işlemi sürdürür. Böylece takılı olan TV kartı en verimli şekilde çalıştırılabilir.
 * Sürücü CD’sini el ile çalıştırmak
    Denetim Masası->Donanım Ekle’den yüklenecek sürücülerin güncelleştirilmesi seçilir. Takılı olan CD’deki sürücüyü kendisi bularak dosyaları, işletim sisteminin gerekli yerlerine yükler,
 * İşletim Sisteminden Sürücüleri Görebilme 
    Bilgisayara bağlı olan donanımların sürücülerini görebilmek için Denetim Masası- >Sistem ve Güvenlik->Sistem->Aygıt Yöneticisi kısmına gelinir. Yüklü olan TV kartını görmek için üzeri ya çift tıklanarak açılır ya da sol tarafında bulunan “+” işareti tıklanarak ekran kartı ve sürücü ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir. 
  Dosyalar da kopyalandıktan sonra yükleme işleminin tamamlandığını, uygulamaların düzgün çalışabilmesi için yeniden bilgisayarın başlatılması gerektiğini belirten kapanış ekranı gelir. 

DIŞ DONANIM BİRİMLERİ

YAZICI

Yazıcı ile ilgili görsel sonucu

* Sürücü CD’sinin otomatik çalışması 
   Yazıcı ve tarayıcıların bilgisayara yüklenmesi için öncelikle ilgili donanımın bilgisayara tüm bağlantıları yapılır. Kimi zaman yazıcının modeline göre kurulum işlemine başlarken kapalı olması gerekebilmektedir. Bu noktaya dikkat edilmelidir.
    Sürücü CD’si bilgisayardaki herhangi bir CD/DVD ROM sürücüye takılır. Genellikle bu işlemden sonra sürücü yükleme programı otomatik olarak çalışır. Bu program kullanıcıya çeşitli seçenekler sunar. Bu sırada yazıcının bilgisayara bağlı mı oldu yoksa ağ üzerinden mi bağlanacağı, yükleme tipi, yazıcının paylaşıma açılıp açılmayacağı gibi seçeneklerle karşılaşılır. Kullanıcı bu seçeneklerde tercihlerini belirterek işlemi sürdürür. Böylece takılı olan yazıcı veya tarayıcı en verimli şekilde çalıştırılabilir. 
Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayar yeniden başlatılır.
 *Sürücü CD’sini el ile çalıştırma 
   Sürücüleri elle yüklemek için Denetim Masası->Donanım ve Ses->Aygıtlar ve Yazıcılar->Yazıcı ve Fakslar seçeneği seçilir. Bu pencerede bilgisayara daha önce yüklenmiş olan yazıcı ve faksların listesi bulunur. Yeni bir yazıcı yüklemek için “Yazıcı Ekle” seçeneği tıklanır. Bu sihirbazla ekrana gelen yönergeler izlenir, yazıcı kurma işlemi tamamlanır. Bu sırada kullanıcı ekrana gelen mesajlara karşılık olarak bağlantı noktası, yazıcının üreticisi ve modeli gibi bilgiler belirtmeli ya da CD’den yüklenmesi için sürücü CD’sini takıp bilgisayarı CD’ye yönlendirmelidir.
 * İşletim sisteminden sürücüleri görebilme 
   Bilgisayara bağlı olan donanımların sürücülerini görebilmek için Denetim Masası- >Sistem ve Güvenlik->Sistem->Aygıt Yöneticisi kısmına gelinir. Böylece ekrana bilgisayara bağlı tüm donanımların listesi gelir. Yüklü olan yazıcı sürücüsünü görmek için üzeri ya çift tıklanarak açılır ya da sol tarafında bulunan “+” işareti tıklanarak ekran kartı ve sürücü ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir.

GÖRÜNTÜ İŞLEME CİHAZLARI

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ -KAMERA

dijital kamera ile ilgili görsel sonucu

* Sürücü CD’sinin Otomatik Çalışması
    Dijital fotoğraf makinesi veya kameranın bilgisayara yüklenmesi için öncelikle ilgili donanımın bilgisayara tüm bağlantıları yapılır. 
      Sürücü CD’si bilgisayardaki herhangi bir CD/DVD ROM sürücüye takılır. Genellikle bu işlemden sonra sürücü yükleme programı otomatik olarak çalışır. Bu program kullanıcıya çeşitli seçenekler sunar. Kullanıcı bu seçeneklerde tercihlerini belirterek işlemi sürdürür. Böylece takılı dijital fotoğraf makinesi veya kamera en verimli şekilde çalıştırılabilir. *Sürücü CD’sini el ile çalıştırma
    Sürücüleri elle yüklemek için Denetim Masası->Donanım ve Ses seçeneği seçilir. Yeni bir aygıt yüklemek için “Aygıt Ekle” seçeneği tıklanır. Bu sihirbazla ekrana gelen yönergeler izlenir, dijital fotoğraf makinesi veya kamera kurma işlemi tamamlanır. Ekrana gelen yönergeler izlenir, dijital fotoğraf makinesi veya kameranın kurulumu tamamlanır.
 * İşletim sisteminden sürücüleri görebilme
    Bilgisayara bağlı olan donanımların sürücülerini görebilmek için Denetim Masası-> Sistem ve Güvenlik->Sistem->Aygıt Yöneticisi kısmına gelinir. Böylece ekrana bilgisayara bağlı tüm donanımların listesi gelir. Yüklü olan yazıcı sürücüsünü görmek için üzeri ya çift tıklanarak açılır ya da sol tarafında bulunan “+” işareti tıklanarak ekran kartı ve sürücü ile ilgili ayrıntılı bilgi alınabilir.
 * Sürücüleri yeniden yükleyebilme 
   Sürücüleri yeniden yüklemek, güncelleştirmek için “Aygıt Yöneticisi” penceresi kullanılır. Aygıt Yöneticisi penceresinden kameranın özellikleri açılır. 
   Bu pencereden sürücü sekmesindeki “Sürücüyü Güncelleştir komutu verilir. Bu komutun ardından sürücün elle yüklenmesi adımları tekrar edilir. Böylece kameraya ait yeni sürücüler yüklenmiş olur.

YARDIMCI YAZILIMIN KURULUMU

OFİS YAZILIMI

Kendini sürekli yenileyen teknoloji dünyasında en büyük paya sahip olan bilişim teknolojileri alanı içinde, bilgisayar kullanımının zorunluluk hâline geldiğini de düşünürsek ofis yazılımlarının kullanımı daha da önemli bir hâl almaktadır.
 Günümüzde sıklıkla kullanılan ofis yazılım türleri ve kullanım amaçları şunlardır: 
* Kelime işlemci yazılımı: Manyetik ortamda kelimeler, metinler üzerinde yapılan her türlü düzeltme, ekleme, silme veya taşıma, kelime işlem işlevini ifade eder. Kelime işlemci yazılımları tüm bu metinsel işlemlerin gerçekleştirildiği yazılım türleridir.
 * Elektronik tablolama: Verilerinizi hızlı, kullanışlı, dinamik ve düzenli bir şekilde saklayabilmenizi, verilerin birbirleri ile etkileşiminden (aritmetik, mantık işlemleri vs.) yeni verileri çok hızlı bir şekilde oluşturmayı sağlayan yazılımlardır.
 * Sunu hazırlama yazılımı: Bir konu hakkında kişilere bilgi vermenin etkili yöntemlerinden birisi sunum yöntemidir. Sunumlar içerisinde metin, grafik, ses ve görüntü birlikte kullanılabildiği için etkili bir yöntemdir. Sunumların hazırlanabildiği yazılım türü sunu hazırlama programlarıdır.

 DOSYA SIKIŞTIRMA YAZILIMI

     Sıkıştırma programları dosyaların sıkıştırılarak boyutlarının küçültülmesini ve veri depolama elemanlarında daha az yer kaplamaları için kullanılan bir programdır. İşletim sistemi içerisinde entegre bir şekilde gelen sıkıştırma programı olduğu gibi aynı zamanda günümüzde birçok ücretsiz sıkıştırma programını çeşitli internet sitelerinden temin edebilirsiniz. 

 PDF (Portable Document Format:Taşınabilir Belge Biçimi)

   Taşınabilir Belge Biçimi) Yazılımı Platformlar arası taşınabilir ve yazdırılabilir belgeler oluşturmak amacıyla üretilmiş sayısal bir dosya biçimidir. Kullanıcılar; kolaylığı, çabukluğu, sistem kaynaklarını kullanma, elektronik biçimde belge paylaşımının en güvenli ve etkili yollarından biri olması ve genellikle düzeltilmesi beklenmeyen, yalnızca yazdırılabilir belgeler için tercih etmektedir. Ücretsiz olarak dağıtılan yazılımını bilgisayarınıza kurduğunuzda elektronik metinleri verimli ve rahat şekilde okuyabileceğiniz bir ortam oluşturmaktadır. 

 CD/DVD KAYIT YAZILIM

* Boş CD\DVD’yi DVD-RW sürücüsüne taktıktan sonra CD/DVD’nin adı belirlenir. CD\DVD sürücüsünü seçip “ileri” butonunu tıklanarak işleme devam edilir.
*CD\DVD’ye yazdırmak istediğimiz dosyaları CD\DVD bölümünün içerisine kopyalarız.
Kopyalama işlemi bittikten sonra “Diske YazSon olarak disk adını kontrol edip disk kayıt hızını belirleriz.” butonu seçilir.
*Diske yazma işlemi bittikten sonra CD\DVD kullanıma hazırdır.

KAYNAKÇA

yunus.hacettepe.edu.tr
Hepsiburada
TeohWorm
WM Aracı
Akakçe
Hepsiburada
Aras Foto










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

                               8.TCP/IP İNTERNET ADRESLERİ       Internette her bilgisayarın bir IP (ınternet protokol) adresi vardır. ...